Відправка замовлень відбувається зі складу постачальника протягом 1-3 робочих днів.
Матча Судзіока зелена (Матча) TM TeaStar 500 грамів
Характеристики чаю матча
- Бренд TeaStar
- Тип Зелений
- Тип Упаковки Фольговане тришарове паковання
- Країна Китай
- Вага 500 грамів
- Тип Ексклюзивний
Що таке чай матча
Матча — це зелений чай, Якщо переводити його дослівно, то він означає буквально порошковий чай. Матча це традиційний перетертий на спеціальних жорнах зелений чай, його використовують для різних чайних церемоній в країнах Азії. Метод заготівки чаю матча відомий понад 2 тис. років. На сьогодні культура збирання та традиційного виробництва збереглася тільки в Японії.
У традиційному чаї листя заварюються в гарячій воді, віддають частину своїх корисних речовин, смаку й аромату, але саме листя не вживати. У матчі ж, ви фактично випиваєте й самі перетерте листя у формі дрібного порошку.
Культура вживання чаю матча пішла відйтихіанських ченців ще в першому столітті нашої гирли, якого возять із Китаю табрелію на всій території Японії разом із цінностями та ідеями дзенадства. Саме чай матча допоміг їм зберігати умилий стан упродовж тривалих аскезів і медитацій.
У наш же час він почав набирати популярність досить недавно, спочатку справжній бум стався в Америці, а згодом цей тренд дістався й до Європи. Чай матча поступово почали використовувати не тільки у формі класичного напою, але й ввели матча у формі матча-лате, морозива та десертів.
Як роблять зелений чай матча
Матча називають листя тенча, яке було вирощене в тіні. Це ті ж чайні листочки, з яких роблять чай сінча та ганпаудер, тільки вони, на відміну від матча, вирощуються на сонці. Тобто, спочатку все чайне листя називають тенча, і тільки потім, залежно від способу вирощування й оброблення воно перетворюється на різні сорти чаю.
Сьогодні чай матча або матча, як звучить назва японської, вирощують не тільки в Японії, але й у Китаї та в інших регіонах Східної Азії.
Щойно на чайних кущах з'явилися зелені листочки, їх накривають сіткою, яка блокує до 80% сонячного світла. Робиться це для того, щоб уповільнити фотосинтезу, що підвищує вміст у чаї корисних властивостей.
Збирання чаю матча починається через 88 днів після першого весняного дня. Перший збір дає молоде листя і вважається, що з них виходить чай найвищої якості та з максимальним вмістом корисних речовин.
На відміну від інших сортів чаю, після збирання листя матчу пропарюють, щоб запобігти окисленню й зберегти антиоксиданти. Потім грубі частини акуратно видаляють і чайне листя сушать у добре провітрюваному приміщенні, після чого перетирають на жорнах і роблять із них дрібний порошок.
Як заварювати чай матча
Традиційне заварювання матча по-японськи буває двох видів: слабке заварювання — усунене не (підходить для щоденного чаювання) і міцне — койтя (підходить для чаювання 1-2 рази на тиждень).
- Немає готується так: 2 грами (2 ложечки чашаку) чаю матча розчиняється у 80 мл води 75-80 °C і збивається в легку піну за допомогою бамбукового вінчика часнику.
- Койтя готується так: 4 грами (4 ложечки чашаку) чаю матча розчиняється у 50 мл води 75-80 °C і збивається в густу стійку піну за допомогою бамбукового віночка часнику.
Переваги чаю матча
Одна з головних переваг цього напою — великий вміст антиоксидантів. Крім того, чай матча прекрасно заспокоює нервову систему та покращує пам'ять і концентрацію уваги.
Також матча чудово очищає організм і зміцнює імунну систему.
Чай матча багатий на різні поживні речовини, антиоксиданти (зокрема поліфеноли), клітковину та хлорофіл. За вмістом антиоксидантів одна чашка чаю матча дорівнює 10 чашкам листового зеленого чаю. А L-теанін і амінокислоти, що містяться в ньому, дають змогу поліпшити настрій і зняти напруження після довгої розумової роботи.
Антиоксиданти в чаї матча
У чаї матча міститься висока концентрація антиоксидантів (поліфенолів), зокрема в 137 разів більше, ніж у звичайному зеленому чаї, у 60 разів більше, ніж у шпинаті та в 7 разів більше, ніж у якісному гіркому шоколаді. Згідно з дослідженнями поліфеноли захищають від раку та хвороб серця, покращують регуляцію цукру в крові, знижують артеріальний тиск і сприяють омолодженню, а поліфеноли EGCG підвищують метаболізм і уповільнюють ріст ракових клітин.
Схуднення. Доведено, що поліфеноли EGCG, у високих концентраціях, що містяться в чаї матча, збільшують швидкість спалювання накопиченого жиру, переробляючи його в енергію, і зменшують утворення нових жирових клітин. А катехіни збільшують швидкість спалювання калорій під час тренувань.
Енергія та розслаблення. Чай матча містить велику кількість чайного кофеїну, який під час взаємодії з амінокислотою L-Theanine насичує тіло м'якою і спокійною енергією, якої вистачає до 5 годин активних дій. Доведено, що L-Theanine допомагає стимулювати альфа-мозкові хвилі, які відомі своєю здатністю збільшувати фокус уваги та концентрацію, а також викликають розслаблення тіла без ознак сонливості.
Здоров'я серця й судин. Дослідження в American Journal of Clinical Nutrition показало, що високий рівень катехінів зеленого чаю матча істотно знижує рівень поганого холестерину (ліпопротеїдів низької щільності) у крові. У огляді Cochrane 2013 року доведено, що регулярне розпилення зеленого чаю нормалізує кров'яний тиск і зменшує ризик виникнення інсульту. Ми рекомендуємо пити зелений чай матча без цукру, що ідеально тих, хто страждає на діабет будь-якого типу та для людей, які хочуть обмежити споживання цукрів у своєму раціоні.