- 100
- Код товару:168-65137
- Країна виробництва:Україна
- Вага, г:1000
- Форма випуску:В зернах
- Сорт:Арабіка
- Вид:обсмажена кава
- Країна походження:Гватемала
Відправка замовлень відбувається зі складу постачальника протягом 1-3 робочих днів.
За замовчуванням кава відправляється у зернах. Якщо вам потрібна мелена кава, вкажіть це в коментарі до замовлення - і ми безкоштовно помелімо її для Вас перед відправкою.
Арабіка Гватемала Уетенанго Guatemala Huehuetenango
Короткий опис Гватемала Уетенанго
- Шоколад сухофрукти, горіх, цитрусова м'яка кислуватість, приємна гіркуватість
- Склад 100% арабіка моносорт
- Обсмажування Середнє
- Країна Гватемала
- Регион центральна Америка
Арабіка Гватемала Уетенанго
Уетенанго — найвищий і сухий невулканічний регіон Гватемали. Вважається ідеальним для вирощування високоякісної арабіки. Завдяки такому вдалому високогірному місцю та постійним потокам гарячого повітря з Мексиканської рівнини ми отримуємо виняткову каву з нотками солодких сухофруктів і горіха. Гватемала Уетенанго має збалансовану апельсинову кислинку та приємні шоколадні ноти у післясмаку. Напій виходить щільним із густим кремовим тілом, прекрасно збалансованим.
У Гватемалі виділяють 8 основних кавових регіонів. Кожен із цих регіонів має різний ґрунт, порівняно різний клімат і відповідно смак кави теж має свої регіональні відмінності.
Уетенанго — це самий віддалений і самий високогірний регіон для вирощування кави в Гватемалі. Гори Кучематанес, на схилах яких розташовані кавові плантації, найвищі в Центральній Америці гори невулканічного походження. Однією з головних переваг цього регіону є сусідство з мексиканською рівниною Техуантепек, з якої постійно підіймаються сухі та гарячі потоки повітря. Вони захищають схили від сильних заморозків і дають змогу вирощувати каву на висоті до 2000 метрів.
Уся кава збирається дрібними фермерами та проходить миту обробку на місцевих станціях, після чого сушитися на сонці та здається перекупникам або на спеціалізовані пункти приймання.
Кава з Гватемали
Кава з Гватемали вже давно популярна в усьому світі та не потребує особливого представлення, Об'ємний і насичений глибокий аромат напою з впізнаваними димними нотами вже давно здобув популярність серед шанувальників кави. Також кава з Гватемали відома своїми зернами високої якості.
Історія кави з Гватемали
Так як і у більшості країн Південної й Центральної Америки розвиток індустрії кави в Гватемалі почався з Ченців єзуїтів. Саме ними ще на початку XIX століття були занесені перші саджанці кавових дерев. Але через особливості місцевості та клімат вирощування кави спочатку не отримало широкого поширення. Палкі промені сонця, спалювали саджанці й не давали повною мірою розвивати цей напрям.
З приходом до країни європейців у середині XIX століття і завдяки стимулюючій політиці були засновані перші кавові плантації в південно-східних регіонах Аматитлан і Антігуа.
Плантації кави стали додатково засаджувати місцевими розкидистими деревами, що ховають кавові дерева від палючих променів сонця. Як результат, плантації кави поширились всією країною. На цей момент у Гватемалі росте приблизно 850 мільйонів дерев кави.
У 1960 році в країні була заснована Національна кавова організація Anacafe для підтримання кавової індустрії й контролю якості. Було виділено 7 кавових регіонів: Antigua Coffee, Traditional Atitlan, Rainforest Coban, Fraijanes Plateau, Highland Huehuetenango, Nuevo Oriente, Volcanic San Marcos.
На цей момент у кавовій промисловості Гватемали залучено майже 125 тисяч виробників, а експорт кави становить 40% сільськогосподарської галузі країни.
Види та сорти кави Гватемали
У смаку й ароматі гватемальської кави майже завжди наявні димні ноти, також можна вловити ноти цитруса, фруктів, прянощів. Зерна відрізняються м'яким шоколадним смаком із приємною кислотністю, нотами карамелі. Кава з Гватемали чудово підходить для купажування з іншими сортами. Високогірні екземпляри вирізняються ягідними та фруктовими тонами, починаючи від зеленого яблука та закінчуючи цитрусом.
Традиційно в країні вирощують арабіку сортів Bourbon, Typica, Catuai, Caturra, Pache.
Каву в Гватемалі розділяють за типами, залежно від висоти плантацій над рівнем моря:
- SHB (особливо тверде зерно) — росте на висоті 1350-2000 м;
- HB (напівтверде) — росте на плантаціях, що є на 1050-1350 м над рівнем моря.
- Просте зерно — його збирають із дерев, які вирощують у найнижчих зонах на висоті 750-1050 м.
На вартість глатемальської кави безпосередньо впливає регіон його походження. Чим вище над рівнем моря дозрівають кавові зерна, тим вища їхня вартість.
Одним із найпопулярніших регіонів, у яких вирощується кава, є Huehuetenango
Huehuetenango — виробляє одні з найвисокогірніших кавових сортів у країні, які вирізняються легкотілістю, тонким і складним фруктовим букетом, виразною приємною кислинкою, маслянистим присмаком. Фініш кави (напою) чистий, приємний. Зазвичай ці зерна піддають найлегшому обсмажуванню, щоб зберегти вишукану фруктовість. У разі сильного обсмажування кава набуває гірко-солодкого смаку шоколаду.
Кавова індустрія Гватемали зараз
Гватемала зараз активно розвивається. Дедалі більше людей переїжджають з сільської місцевості в міста в пошуках освіти й більш висококваліфікованої роботи. Однак зараз Гватемала займає 10-й місце у світі з виробництва кави, причому більше половини цього обсягу експортується в США.
У сезон збору врожаю 2020/2021 року загальний обсяг виробництва становив приблизно 3,5 млн мішків. Спочатку передбачалося, що буде вироблено майже 4 мільйони мішків, але багато регіонів країни зіткнулися з кавовою «ржавчиною» — грибком, що вбиває кавові дерева. Кавова промисловість у Гватемалі сильна та має високий відсоток кави, яка вважається високоякісною. Ці сорти кави популярні серед покупців у всьому світі.
Водночас великий відсоток населення Гватемали, як і раніше, живе в бідності. Коли настає сезон збирання врожаю, жителі сіл вирушають на кавові ферми, щоб підзаробити впродовж сезону, в надії поповнити свій гаманець.
Рекомендації щодо заварювання кави з Гватемали
У каві Гватемали потрібно виділити дві різні якості: кислотність і тіло з вираженою солодкістю. Вони по-особливому розкриваються в різних методах заварювання.
Гватемала в Пуровері
Щоб підкреслити кислотність і смакові ноти кави, рекомендуємо використовувати воронку по типу V60 (або аналогічні інструменти). З світлішим обсмажуванням кава в пуровері дасть найкращі результати. Паперовий фільтр допомагає отримати чисту чашку з чіткими, яскравими смаковими нотками. Це ідеальний варіант для тих, хто хоче спробувати тонкі фруктові та квіткові ноти своєї гватемальської кави.
Гватемала у Френч-прес
Для тих, хто віддає перевагу каві темнішого обсмаження або просто хоче підкреслити тіло та природну солодкість, ідеально підійде френч-прес. Цей імерсійний метод заварювання (тобто з повним зануренням) дає змогу каві довше залишатися в контакті з водою, витягаючи більше солодкості та забезпечуючи насиченість і щільність у чашці. Треба бути обережним і не заварювати каву занадто довго, інакше вийде гіркий, переекстрагований напій.
Гватемала в Колд брю
Поєднання щільного тіла, потужної солодкості та середньої кислотності, наявних у більшості кави з Гватемали, також робить його чудовим варіантом для колд-брю. Тривалий час настоювання (12-24 години) допомагає дійсно витягти солодкість і тіло, роблячи чашку міцного та освіжного напою.
Гватемала в Еспресо
Природна солодкість, притаманна каві з Гватемати, дає змогу їй витримувати навіть темніше обсмаження під еспресо та дає м'який гірко-солодкий смак в еспресо із шоколадно-горіховим післясмаком. Водночас у цій каві помітний вплив митої обробки, а точніше округла кислотність і фруктовість.
Відгуків поки що немає.